“Het effect van kleur
in je kantoor “

Het effect van kleur in je Kantoor
Kleurgebruik in een kantoorruimte heeft een invloed op je stemming en productiviteit. Het is goed om hierover na te denken bij de (her)inrichting van je kantoor. Vooral levenloze kantoren hebben een negatief effect op werkplezier en productiviteit. Ik schreef er eerder al eens over, maar ik krijg er regelmatig vragen over, dus ik besteed er graag nog even aandacht aan.

Welke kleuren ‘werken’ goed?
Dat is een vraag die natuurlijk niet zo eenvoudig is. Wat de invloed van kleur is, is voor ieder bedrijf, afdeling of persoon anders. Maar er is wel een basis van waaruit je keuzes kunt maken.

Uit onderzoeken van o.a. de University of British Columbia komt naar voren dan blauw creativiteit verhoogt en dat rood kan zorgen voor meer concentratie. Brainstormen kun je het best in een ruimte met blauw om de creativiteit te stimuleren. Om de juiste kleur voor je kantoorruimte te kiezen is het handig om na te denken welk effect je wil bereiken en je ervan bewust te zijn dat het gebruik van teveel van een kleur een averechts effect heeft.
Blauw en Groen tinten zorgen voor een ontspannen sfeer en Rood, geel en oranje zorgen voor meer energie en kunnen dus ook productiviteit verhogen. Oranje bevordert interactie en samenwerking. Maar wanneer je teveel oranje, geel of rood gebruikt kan dit juist stress en nervositeit verhogen.

Turquoise kun je heel goed toepassen in coaching en presentatieruimtes. Deze kleur zorgt voor meer creativiteit en communicatie. Maar turquoise heeft ook een kalmerend effect. Ook handig bijvoorbeeld voor presentatieruimtes, want het heeft een geruststellende werking op sprekers. Wil je klanten bij de entree positief ontvangen, dan zijn zachte tinten oranje of geel ideaal. Dit zorgt voor een positieve stemming, wel een fijn idee bij het eerste contact.

Wat kun je beter niet doen?
> Vermijd teveel sterke felle kleuren, balans is de key to succes.
> Teveel grijs werkt niet stimulerend
> Teveel donkere kleuren zorgen voor een somber en slaperig gevoel
> Teveel spierwit, omdat dit licht reflecteert en daarmee zorgt voor vermoeide ogen.